CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, August 3, 2009

Jika saya single sekalipun apakah ada kesannya terhadap kehidupan anda??

Selamat Hari Senayan (Senayan=Isnin dlm bahasa Perak) para sahabat-handai rakan-taulan semua! Bagaimanakah hujung minggu kalian? Adakah produktif? Semoga kalian semua senantiasa dibawah lindungan Kaabah hendaknya. Amin.

Hujung minggu nan lalu telah berlaku satu kenduri di rumah sy. Oops jgn cepat speku. Kenduri tersebut tiada kena-mengena dgn sy yg masih solo maupun belum berumah-tangga ini. Kenduri nk nyambut Ramadhan je. Tetapi seperti kebiasaannya jika berkumpul sedara-mara, jiran-tetangga, sahabar-handai ramai2 begitu sudah pasti topik jodoh specifically bilakah yours truly hendak menamatkan zaman bujang akan dibangkitkan jua. Sigh..

Bagaimanakah hendak diexplainkan lg. Sudah kekeringan idea dan alasan yg hendak diwarwarkan demi menangkis soalan2 menghiris hati tersebut. Sudah habis lawak jenaka yg hendak ditawakan sebagai cobaan mengside-trackkan status diri dari terus-terusan menjadi topik perbincangan. Juga sudah penat bibir tersenyum sebagai cobaan utk memadam bara di hati. Apakan daya insan2 itu semua enggan memahami. Jika saya single sekalipun apakah anda terkesan dgn situasi ini? Adakah sy menyusahkan hidup org ramai dgn bergelar singleton? Adakah keadaan sy ini mnggugat keamanan dan kesejahteraan negara? Tidak bukan? Sigh lg skali..

Namun lara di hati sedikit terubat pabila menonton program 3R di TV3 mlm semlm. Topik yg dibicarakan ialah jeng jeng.. yes u guess it right, Topik "Lambat Kawen Dan Pressure2nya Kpd Org2 Bujang Serta Bagaimana Pula Hendak Menanganinya". Tepuk2!! Tahniah kpd 3R kerana membangkitkan isu ini. Maaf sy tidak akan mengulas pjg lebar tentang episod 3R itu. Jikalau anda semua teringin nk tau sila la tonton sendiri di catch-up TV di website TV3.

But overall what the episode is trying to say is how u handle the situation will affect u physically and mentally. U could choose to be all single and a sour-puss or u could choose to be single n lovin it. For me I choose the latter. Yes I'm single but that doesn't mean that I can't be happy and grateful for my life does it? I'm single but I am so not alone and so not lonely. To me the best way to face this situation is to arm yourself with positive attitude. Single is just a status. Might just put a ring on it for what it's worth. Lastly, like what those 3R hosts said yesterday, 'Tak guna kalau kahwin semata2 utk dptkn title isteri je'. Marriage needs more solid reasons than that. =)

O ya before I forgot, mlm td gak ada dengar lagu ni. So lawak and so seswai ngn topik sensitip ni. Layaaannnn...

Cari Jodoh - Wali Band

Apa salahku, Apa salah ibuku
Hidupku dirundung pilu
Tak ada yang mau dan menginginkan aku
Tuk jadi pengobat pilu
Tuk jadi penawar rindu
Tuk jadi kekasih hatiku

Timur Ke Barat, Selatan ke utara
Tak juga aku berjumpa
Dari musim durian hingga musim rambutan
Tak kunjung aku dapatkan
Tak jua aku aku temukan
Oh tuhan inikah cobaan

Ibu-ibu, bapak-bapak
Siapa yang punya anak
Bilang aku
Aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
Karena cuma diriku
Yang tak laku-laku

Pengumuman-Pengumuman
Siapa yang mau bantu
Tolong aku kasihani aku
Tolong cari diriku kekasih hatiku
Siapa yang mau

Ibu bapak punya anak
Bilang-bilang aku
Aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
Kerna cuma diriku yang tak laku-laku..


Cari jodoh dari musim durian sampai musim rambutan tu. Haha. Lawak serta desperate sungguh lagu ni. Korang penah dengar?


Ok cukup la tu. Enuff with the bebel-ing oredi. Nanti sume org larik menutup telinga. Have a nice day everyday peeps!!


- Free to soar.. -

8 comments:

UglyPooh said...

that's rite..it is not we who choosed to be single but the situatiom is 'like that'. The wrong person came into our life or nobody came to our heart...hihi.

dun worry miss halie, as long as you did not make any scandal with somebody's husband then u did not give adverse effect to others. hehe

I choose the 2nd option also. worry is still worry ler...umo da lewt tk kawen lg but life goes on. Dont live with unnecessary stress..stress is a hazard anyway.

Cik Halie said...

huhu. skandal ngn husband org? xde. skandal ngn bpk org? nyaris2 ada. haha.

btol3. idop xleh stress2. pendek umo. lgsg x smpt kawen. haha. xpe la lmbt kawen pon. ada hikmahnya tu. =)

~dARlee zURiS~ said...

heheee..biasalah tu beb
bila tak kawen org dok tnya bila nak kawen
bila dah kawen pulak..org dok tanya bila nk dapat baby
nanti bila dh tua...org dok tnya bila nk dapat menantu pulak
entah bilalah nk habis
ish ishhh....

Cik Halie said...

nama pon mulut org kn. mulut tempayan pon lg baik sbb bleh gk ditutup. mulut org bleh? haha.

tp tu la kdg2 kita dok komplen psl org cbuk2 hal kita, kita ni pon sbnanye kdg2 dok cbuk2 hal org gk cam yg ko ckp tu la. dh mmg nature nya cm tu xleh nk watpe dh. tp cbuk sket2 xpe la kalu skadar nk ngambik berat kn. asal jgn smpai wat org sakit ati suda. =)

. i . n . a . z . said...

kalau anda masih single, kesannya kepada orang lain adalah
1 . makcik makcik pakcik pakcik boleh kenenkan anak anak derang kepada anda
2 . bini bini orang takut kalau kalau anda amek secara paksa-rela suami derang
3 . orang boleh mengata
4 . para para jejaka kacak yang belum kawen boleh mengorat anda tanpa rasa gusar
5 . u can live your own life and be happy with it dan menyebabkan orang lain yang ada komitmen keluarga berasa jelesh

Cik Halie said...

muahaha! cik puan inaz siap bg dalil2 lg tu. ok2 ni feedback aku..

No 1 - aku mmg sgt setuju!
No 2 - yeke? agaknye la kot..
No 3 - setuju lg skali!
No 4 - jejaka kacak ngorat gadis2 jelita je. aku tidak termasuk dlm kategori. T_T
No 5 - ada yg jeleskah? haha.

btw, suka aku entry kali ni. sume org komen pjg2. hehe.

Anonymous said...

setuju... stop the kutuk2 or the ayat2 pedih... ape yang penting respect each other kan kan.... hurmm takpe lah sabo lah... biasa kes macam nie... tapi aslong kaabah kiblat mu... ALLAH tuhan yang satu lafaz mu... insyaALLAH... mesti ada hikmah

Cik Halie said...

amin. mmg mgharapkan hikmah la ni pon. haha.

neway tenkiu anonymous walau siapa jua anda itu. :)