CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, March 30, 2009

Korang buat apa dlm gelap aritu aa?


Saturday 28 March 2009, 8:30PM local time, wherever you live on planet earth.
VOTE EARTH BY SWITCHING OFF YOUR LIGHTS FOR ONE HOUR - EARTH HOUR.

ok brapa ramai antara korg2 sume yg menutup lampu/elektrik pd mlm sabtu aritu sila angkat kain skang? uishh ramai tu. bagus2! ok2 bleh turunkn kain2 anda skang. malu org tgok. kpd korg2 yg TIDAK menutup lampu tu mebbe korg ada cara korg sndri utk sapot acara mnyelamatkn bumi kita ni kan. mebbe korg x tutup lampu tp korg tutup aurat ke tutup bnda lain ke kira ok la gak tu kan. haha.

korg misti ttanya2 si cik halie ni sebok2 tanya org tutup lampu ke x yg bliau tu tutup ke? ish misti la sy pon buat gak kan. kalu x xkn la berani nk tanya2 org. hehe. eceli sprti yg tlah sy warwarkn pd entri keluaran lpas sy tlah mnyambut earth hour ini di pangkal jln iaitu di kg halaman sy Kg Jelutong Baru, Malim Nawar, Perak.

sesampainya sy ke rumah aktiviti pertama yg sy buat ialah mceramah dan mpromosikn kpd ahli famili sy akan kepentingan utk kami sama2 mjayakn kempen earth hour ini. ok sy tipu. itu bkn aktiviti pertama yg sy buat setibanya sy di rumah. aktiviti pertama yg dibuat sbnarnye ialah berlari ke dapur dgn penuh bsemangat smbil mencapai pinggan dan mnyelak tudung saji lalu mentekedarah dgn rakusnya. muahaha! lapar ok. dr pg x mkn tau. ok sy tipu lg. sy mmg kuat mkn dan slalu lapar sbnarnye. huhu. eyh kenapa bleh tersidetrack cite psl mkn plak ni? ish2..

berbalik kpd agenda promotion sy td maka stlah penat bsyarah sy pon bjaya myakinkn famili sy utk sesama vote for earth pd mlm itu. yay!! (ini sume thanks to pngalaman sy bekeje dlm bidang marketing selama setaun. sy market baek punya. hehe). ayah sy ckp ok je pe slhnya kn. bkn rugi pape pon. siap bleh save bajet letrik lg kata ayah sy lg. bliau smakin yakin ngn kputusannya tu bila rtm umumkn yg mlm tu punya siaran lgsung bolasepak akan ditgguhkn selama stgh jam demi nk selebret earth hour ni. lg la senyum lebor ayahandaku. hehe.

tp memula tu rasa skeptikal gak la sbb sy bajet org2 kg sy yg lain misti x ambik kesah punya akan peristiwa ni. so nnti misti umah kitorg n mebbe umah maksu sy (sy bjaya menceramahkn maksu sy juga. yay!) kt sblah tu je yg bgelap mlm tu. x ke pelik nnti. tp sy silap besar mlm tu wahai teman2. ternyata sy tlah mengunderestimatekn org2 kg sy yg terchenta. maapkn sy wahai org kg. kerana sesgguhnya tepat jam 8.30pm pd 28 Mac itu seluruh penghuni kediaman2 di Kg Jelutong Baru tlah menutup lampu umah masing2 dgn jayanya. bravo2!! terasa sgguh kagum bila bukak tingkap intai kluar tgok sume umah2 jiran gelap je. sy bangga dgn penduduk kg sy! sy bangga mjadi anak jati kg sy! x sia2 sy besemangat nk blik kg aritu. sob sob. terharu..

lg kagum bila mak sy ckp masa bliau pegi training pasukan marhaban bliau pd ptg itu makcik2 ahli pasukan tu siap ingt-mngingat di antara satu sama lain utk jgn lupa menutup lampu pd mlm tu lg. whoa! kaum2 ibu di kg juga suda up-to-date skang jgn main2 u'ols. adalah dmaklumkn bahwa kaum2 ibu di kg sy bknnye kaum2 ibu yg muda belia ye kwn2. mereka sume dh bgelar opah2 dh pon. maka utk kaum2 opah ini mngetahui sumthin yg even org2 muda pon ramai yg xtau adalah satu achivement pd sy. zaman dh berubah. dunia makin maju..

so kesimpulan yg sy nk ckp kt sini ialah faktor umur, background dll bknlah alasan utk kita tidak prihatin terhadap sesuatu isu itu. semuanya bergantung kpd diri kita sndiri. bak kata pepatah nak seribu daya xnk seribu dalih. sy Halie S. Walia melaporkn utk Buletin TV Kg Jelutong Baru. slm sejahtera. =)

3 comments:

. i . n . a . z . said...

beb... halie S. Walia... S tu stands for singh kew? ahahahah

~dARlee zURiS~ said...

wak tutup lampu umah..ajak kuar sopim ke tesco sejam.hahahaa..
sokong gak lah tu kiranya kan?;)

wahhh..bagus ar org kg kau
kau tau..org ipoh nie
terang benderang.
tak sporting langsung!
hampeh!
huhuu...

Cik Halie said...

Inaz: That S stands for Super Sizzlin Smokin-hot Sexy Stunner. Muahaha!!

Zuris: Apsal korg x tlg tutupkn suiz lampu tesco tu skali? Baru la afdal kn. Hehe.

Ala bkn org Ipoh je hampeh org KL pon sama. Stakat bangunan besar2 tu je yg tutup lampu. Umah2 org byk je yg still bukak gak. Pe cite tu. Haha.