CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, March 11, 2009

Runaway Bride - The Sequel


Note: Kpd sesapa yg dh lupa atau mmg x penah tau akan kewujudan Miss Runaway Bride sila rujuk kpd entry2 sblum ni yg bertajuk “Runaway Bride- a not-making-sense tale” yg dipublish pd 12/10/07 utk lebih paham lg apa yg direpekkn.

Setelah melarikn diri dr majlis pkahwinan sendiri lebih dr setahun yg lalu Miss Runaway Bride pon meneruskn kehidupan beliau seperti sediakala. Sang pngantin lelaki yg patutnya menjadi hubby beliau pd hari yg bsejarah itupun telah meneruskn kehidupan bliau juga dimana bliau tlah mdirikn masjid dgn wanita lain pilihan bliau yg kini telah pon bjaya mngandungkan diri anak sulung mereka. Sungguh berkarisma dan berwawasan serta tidak suka membuang masa sekali pasangan itu. Tahniah diucapkan!

Berbalik kpd Miss Runaway Bride pula, bliau juga telah meneruskn sisa2 kehidupan bliau dgn hati yg tabah dan sabar. Berkat dr ketabahan bliau itu bliau juga telah bjumpa dgn pilihan hati bliau sendiri. Walaupun bliau agak menyukai lelaki tersebut namun segalanya berjalan terlalu pantas diantara mereka. Diorg jumpa minggu ni, minggu dpnnya lelaki tu dgn advancenya terus pgi jumpa ayah bonda Runaway Bride nk masuk minang bliau. Dasat2. Alkisahnya mamat ni mmg dh x saba nk kawen. Dia mmg dh target nk kawen taun ni so dia mmg x kesah kawen ngn sesapa pon hatta dgn si Runaway Bride yg sengal tu skalipon. Ish ish. Nasib baik la bliau itu mmg best serta kacak bergaya orgnya.

Berbalik kpd kisah peminangan td, yg ayah dan bonda Runaway Bride ni dgn tanpa usul periksanya direct je pegi accept pinangan si mamat kemaruk nk kawen ni td (apa kata kita namakn bliau Kudin shj. bkn nama sebenar). Dh la x tanya langsung sama ada Runaway Bride setuju nk kawen ke x tup2 terus je berdialog seperti di bawah..

Bonda: Wahai anakndaku Runaway Bride, adapun bonda dan ayahnda dh terima pinangan si Kudin tu. Mggu dpn kao menikah dgn dia tau.
Runaway Bride: APA?!!!!! (teng teng teng..) Tp bonda…
Ayahnda: Aaahh!!! Xde tapi2 lg. Dulu kao dh hitamkan muka kami dgn contengan2 charcoal-paintingmu itu apa kao dh lupa?? Kali ni kao musti ikut ckp kami dan kawen dgn itu Kudin. (kata ayahnda smbil menjegilkn mata membuat muka evil)
Bonda: Betol ckp ayahnda kao itu Runaway Bride. Kao kawen sajalah dgn si Kudin itu. Beliau itu baik budaknya (anak sapa la ni..), berbudi pekerti mulia, beramal soleh, beruang (maksud bonda ialah berwang), serta berdarah mix lg. Pendek kata seorg warga negara yg cemerlang, gemilang, dan terbilang la katakan.
Runaway Bride: Anaknda mmg la syok gak kt abg Kudin tu, tp anaknda x ready lg la nk kawen wahai bonda. Bonda bkn xtau yg anaknda mmg fail bab2 memasak, mngemas, mnguruskn rumahtgga semua ni. Kalu setakat jd lady boss dan mengarahkan bibik tu mmg la anaknda akan lulus dgn cemerlangnya.
Ayahnda: Aaaaaahhhhh!!!! (pjg sket ‘aahh’ nye dr yg memula td tu). Ayahnda nggak mau dngar pape alasan dr kao lg. Apa yg ayahnda tau mggu dpn kao musti menikah dgn itu Kudin calon menantu pilihan yg ideal.
Runaway Bride: (berlari masuk kedlm bilik smbil menekup muka lalu menghempas pintu dan menghumbankn diri ke atas katil. sgguh drama skali)


Maka begitulah kisah di mana Miss Runaway Bride kita ni terpaksa gak la menikah minggu dpnnya tu. Persiapan perkahwinan pon berlangsung dgn ekspres dan kelam-kabut skali. Ate ada seminggu je kn nk wat preparation mana x klam-kabut. Berbanding ngn wedding bliau sebelum ni di mana bliau diberikan baju pengantin yg warna pink striking tu (sila rujuk entry "Runaway Bride-ANMST". btw, baju tersebut telah selamat disedekahkn ke muzium barangan2 misteri), kali ni family Runaway Bride dh belajar dr kesilapan dan tlah mdptkn baju pengantin yg menjadi impian bliau (tu pon sbb bliau dgn bangganya dh letak gmba baju tu sbgai profile pic facebook bliau utk tatapan sekelian alam. kalu family dan sahabat handai x paham2 gak hint bliau tu mmg hampeh la). Tp walaupun dah dapat baju pngantin yg diimpikan tp tetap gak ada yg hampehnya. Bleh plak sang family terlupa nk book mak andam utk mnyolekkn Runaway Bride pd ari berbahgia bliau tu. Ape kes ni. Mana bleh nk naik plamin kalu x mekap. Dh la rupa Runaway Bride mmg agak kurang rupawan. Jika tidak bersolek konfem2 la layak utk join baju pink striking bliau itu di Muzium Misteri. Mana bleh camni kn…

So di hari pernikahannya itu, Runaway Bride pon mula la rasa cam xnk naik plamin lg. Problem bliau ni ialah bliau ini mengimpikan sgala2nya mesti perfect di hari perkahwinan bliau so kalu jadi je pape yg x menepati kehendak piawaian mula la bliau rasa nk lari. Apa punya prangai la minah ni. Bliau pon mula la merancang agenda pelarian diri bliau utk episod kali ni plak. Tp baru je nk melarikn diri, bakal abg ipar bliau iaitu seorg pengetuk ‘tabla’ (bkn alat muzik sebenar) yg terkemuka dan isteri bliau yg kalu senyum nmpk cam Marion Caunter serta anak lelaki mereka yg kalu di alam nyata belum wujud lg tetiba smpai la plak. Terpaksa la si Runaway Bride beramas mesra ngn diorg. Si Runaway Bride ni pon dgn niat nk mdpt markah lebih di mata keluarga ipar telah cuba la berbuat baik dgn anak si abg ipar ini iaitu dgn memberinya mkn kuih karipap. Dgn x semena2 anak si abg ipar telah tercekik akan karipap tsebut. Demi utk mnyelamatkan keadaan Runaway Bride pon telah mendokong dan berlari membawa kanak2 malang tersebut ke toilet utk ditepuk2 blakangnya utk mngeluarkn karipap yg tersekat tersebut. Setelah menepuk sedaya upaya maka berjaya la dikeluarkn karipap durjana itu dan kanak2 itupun tidak la tercekik lg.

Memandangkn pd ketika ini tiada siapa yg perasan akan ke’absent’an bliau dr majlis kecuali kanak2 itu maka Runaway Bride telah mggunakn kesempatan ini utk melarikn diri. Kemanakah bliau lari pd kali ini teman2? Ye btol!! Ke rumah atok bliau la mana lg. “Huh?? Pekejadahnya ke umah atok plak?” kata korang yg membaca. Kenapa ke rumah atok yg dipilih penulis juga tidak mengerti. Layan je la dh nk abes dh pon cite ni. Yg lawaknya umah atok bliau ni sebelah umah bliau je. Yg pi lari ‘jauh’ sgt tu psl ape pon xtau la. Ketika di rumah atok, Runaway Bride pon bsenang-lenang bermain monopoly bersama kanak2 itu smbil mengulum eskrem malaysia lgsung tak pikir yg org2 kt umahnya tgh sakit jantung mencari dia. Tetiba terdengar la bunyi yg paling boleh menggugurkn iman para2 pengantin. Bunyi kompang dipalu. Pengantin laki yakni Encik Kudin dh smpai! Dimanakah pula pengantin pompuannya kata org ramai.

Adik lelaki Runaway Bride ni pon dgn yakinnya berlari ke rumah atok mereka utk mencari kakaknya yg sengal. Lalu ternampaklah kakaknya yg sedang poyo2 main monopoly di beranda rumah. Bliau pon menjerit “Kekanda, rombongan abg Kudin dan suku-sakatnya dh smpai tu. What in the world la plak are u doing playing monopoly?!! U come back home this instance young lady!!”. Dasat adik Runaway Bride bleh speaking london di saat2 kecemasan. Maka pabila mngetahui yg dirinya telah dikesan maka Runaway Bride pon tanpa membuang masa melompat ke tanah mencari basikal beliau (ingt lg x tntg basikal ini? basikal ini la yg digunakan ketika lari kali pertama dulu). Tp blum pon smpt menjejaki basikal itu tetiba bliau tersedar yg bliau telah tersembam di atas sesuatu yg lembut dan empuk. Tilam katil beliau. Beliau kini tidak lg berada di umah atok tetapi di rumah bliau di bangsar itu. Henfon disebelah menunjukkn pukul 4.00 pg. “Apakah??” jerit hati kecil bliau. Oh bermimpi lari dr majlis perkahwinan lg rupanya daku. Masuk yg ini sudah DUA kali. Ish ish.

Tu la citenya wahai2 teman2. Mlm td dok mimpi jd runaway bride lg. Ape mslh problemnya pon xtau la asik nk mimpi lari dr kawen. Bkn kawen lari ye. Bezanya this time I kinda like the guy I’m supposed to marry as opposed to last time where I hate the guy. But whichever the case I still run from the wedding gak. Ape kes? Ada commitment-phobic ke haku ni? Bila nk dpt happily-ever-after ending dream pon xtau la. Sesapa ada explanation yg munasabah ke munasarawak ke utk dikongsi bsama sila la jgn segan silu tgglkn komen anda di comment box.

So till another dream peeps. zzzzz...

6 comments:

~dARlee zURiS~ said...

woit!
tak habis2 lagi mimpi tu ke kau nie?
menakutkan tol lah
lama dah mimpi tu..baru nk sambung balik skrg??
aku bukanlah pentafsir mimpi
so..tataulah apesal ko mimpi camtu
ko tido tak basuh kaki kot
;)

Halie said...

yg ni mimpi lain. yg dulu tu mimpi taun 2007. yg ni baru mimpi mlm kemarin. yg dulu tu kena kawen ngn org lain. yg ni kena kawen ngn org lain plak. tp dua2 mimpi pon aku larik gak. tu yg aku konpius giler tu..

~dARlee zURiS~ said...

hahaa...
fobia ke hape kau nie?
ti kali ke 3..mesti tak lari dah kot
or..real2 punya
hehee...

Halie said...

AMIN!!! masin la hendaknya mulut ko tu. haha. aku nk kawen ngn pemegang watak Kudin dlm mimpi yg ni gak bleh x? haha.

pahpoyoz said...

rase2 tuan hamba la, sbb cik halie ni jenis xbrape nk konpiden ngn diri kot. slalu rase ada tk kena je ngn pasangn or ceremony tu. hehe....nak tp takot. cam malu2 kerbau ler...huhu. xgtu?

Halie said...

yeke x kondifen? ntah la. tp rase2nye skang dh paham sket2 apa yg mimpi tu cuba nk bgtau. dan ianya bknlah satu penjelasan yg mggembirakn. T_T